Az öt leggyakoribb tévhit a léböjtről - Synergy Léböjtház

Az öt leggyakoribb tévhit a léböjtről

A léböjt globálisan növekvő népszerűségnek örvend, egyre többen tapasztalják meg az egészségre gyakorolt pozitív hatásait és válnak rendszeres böjtölőkké. Ennek ellenére még mindig találkozni tévhitekkel, amelyek vagy elrettenthetnek sokakat a böjtöléstől, vagy rossz irányba terelhetik őket. Ebben a bejegyzésben ezeket a hiedelmeket igyekszünk tisztába tenni, és egy-két hasznos tanácsot is megosztunk.

A leggyakoribb tévhitek vagy azt próbálják sulykolni, hogy a léböjtnek nincs kimutatható pozitív hatása, vagy csodaszernek nevezik, amely kigyógyít minket a legtöbb betegségből. Az igazságot a skála két vége között kell keresni. Akik kipróbálták, többek között az emésztésre, vérnyomásra, vércukorszintre gyakorolt pozitív hatásáról, egészségesebb bőrről, felfrissülésükről, energikusságukról számoltak be. Minél inkább odafigyelünk a megfelelő előkészületekre, a böjtölés során fogyasztott levekre, a testmozgásra és egyáltalán önmagunkra, annál pozitívabb eredményekre számíthatunk. 

Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy ugyanaz a léböjtkúra két eltérő szervezetre különbözőképpen hat, szóval érdemes előtte szakemberrel egyeztetni, orvos véleményét kikérni. Bizonyos betegségek (pl. szívprobléma, veseelégtelenség, diabétesz, pajzsmirigy-túlműködés) megléte mellett ugyanis nem javasolt belekezdeni. 

Na de nézzük is a tévhiteket! 

1. A léböjt egyenlő az éhezéssel 

Egy léböjtkúra elkezdése előtt sokan az éhségérzettől félnek. Hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy amikor éhesek vagyunk, eszünk, napi több alkalommal is. Megnyugtató tudni, hogy erre a kellemetlen állapotra van egy könnyen elérhető megoldásunk: egy könnyű ebéd, egy gyors szendvics vagy akár csak egy energiaszelet. Sokak számára elképzelhetetlen, hogy ezek helyett egy pohár zöldséglével enyhítsen az éhségen. 

Fontos hangsúlyozni, hogy a léböjt a szilárd táplálék megvonását jelenti, nem pedig az összes táplálékét. A zöldség- és gyümölcslevek a szervezetet ellátják kellő mennyiségű energiával és hasznos tápanyagokkal. Természetesen a korábban megszokott étrend drasztikus megváltoztatására a szervezet az első egy-két napon kevésbé jól reagál (pl. fejfájás, rosszullét), de idővel hozzászokik, és egyre inkább érezhetők lesznek a pozitív élettani hatások. Eleinte előfordul éhségérzet, de ilyenkor sem beszélhetünk éhezésről, elvégre egy jól felépített étrend és léböjtkúra során napközben folyamatosan hozzájutunk a legfontosabb tápanyagokhoz. Itt érkezünk el egy újabb tévhithez: 

2. A levek nem biztosítanak elég fehérjét a szervezetnek 

Könnyű azt gondolni, hogy fehérjékhez kizárólag a húsok, tojás, tejtermékek és hüvelyesek által jutunk, azonban több olyan zöldségből is kinyerhető a fehérje, ami kiváló alapanyagul szolgál különféle egészséges levekhez. Ezek közé tartozik a spenót, a petrezselyemzöld, a brokkoli, a spárga, a vízitorma vagy a kelfélék.

Így a gyümölcs- és zöldséglevek receptjeinek összeállításakor érdemes arra is figyelni, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben ezeket a nyers zöldségeket is felhasználjuk, amelyek nem mellékesen a fehérje mellett az egészségre kedvező hatású omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak. 

3. A levekkel túl sok cukor kerül a szervezetbe 

Csak akkor, ha rosszul csináljuk. A léböjt messze nem a magas cukortartalmú gyümölcsökre épül. Épp ellenkezőleg: a kiegyensúlyozott, kellő mennyiségű és változatos tápanyagokat tartalmazó étrend jelentős mértékben használja a fent említett „sötétzöld” zöldségeket is, és kevésbé támaszkodik a gyümölcsökre, mint azt elsőre hinnénk. Az ízük miatt érdemes minden zöldségléhez gyümölcslevet is adni (nekünk az alma jött be a legjobban), figyelve arra, hogy arányokban a zöldséglevek domináljanak. Az általunk javasolt arány kb. 70-30 százalék a zöldségek javára, de ha alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsöket használunk, mint pl. a citrom, a grépfrút, az erdei gyümölcsök, a kivi vagy a dinnye, növelhetjük ezek arányát. 

Ezzel természetesen nem azt mondjuk, hogy tilos kizárólag gyümölcsöket tartalmazó leveket fogyasztani, a Synergy Léböjtházban tartott csoportos léböjtkúráinkon általában mi is egy finom 100%-os gyümölcslével indítjuk a napot. Azáltal, hogy a léböjt alatt a rengeteg, cukrot tartalmazó étel kiesik a napi étrendünkből, eleve alacsonyabb a cukorbevitelünk, a gyümölcslevek által pedig a cukrot egészségesebb formában, gyümölcscukorként vesszük magunkhoz, és ha mértékkel isszuk, nem fogjuk túllépni a napi javasolt adagot. 

Ha az ízük miatt magasabb gyümölcstartalmú friss leveket fogyasztanál, érdemes figyelned arra, hogy olyan hozzávalókkal dolgozz, amelyekben magasabb a vízben oldódó rostok aránya, például almával, körtével, sárga- és fehérrépával, brokkolival, kelkáposztával, barackfélékkel, vagy a facsaráskor fennmaradó, rostokban gazdag gyümölcspépet (pl. narancs, grépfrút) is adj hozzá a léhez. A rostok segítik a gyümölcscukor felszívódását, jó hatással vannak az emésztésre és csökkentik az éhségérzetet. 

Itt érdemes megjegyezni, hogy a palackozott, hónapokig elálló leveket érdemes elfelejteni, lehetőleg frissen facsart és préselt leveket érdemes fogyasztani az elkészítést követő negyed órában, de ha erre nincs lehetőséged, akkor is helyi termelők adalékanyagoktól mentes, 2-3 napig elálló bio leveit keresd az áruházláncok kínálata helyett. 

A Synergy Léböjtházban tartott léböjtprogramjaink során kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy vendégeink étrendje minden olyan vitamint és tápanyagot tartalmazzon, ami az egészséges mindennapokhoz elengedhetetlen. Kizárólag frissen préselt bio gyümölcs- és zöldséglevekkel dolgozunk.  

4. A léböjt a legjobb módja a hosszú távú fogyásnak 

A három napos vagy egy hetes léböjtkúra során csökkentett kalóriabevitel értelemszerűen a testsúly csökkenését is magával vonja: egy hét alatt akár 4-5 kilogramm is leadható. Azonban ez a felesleg könnyen vissza is talál, ha a léböjt után a korábban megszokott étrendre állsz vissza, szóval nem érdemes a megváltást várni ennyi idő alatt. Tehát ha elsősorban a hosszú távú fogyás a célod a léböjttel, érdemes rá úgy tekinteni, mint egy egészségesebb életmód kezdetére, amit egy tudatosabb étrend, egészségesebb életmód és erős elhatározás követ.

Mivel a léböjt idejére teljesen kiesel a megszokott étkezési szokásokból, utána sokkal egyszerűbb lesz újak kiépítését megkezdeni. Mivel a böjt alatt a gyomor mérete is csökken, közvetlen utána is könnyebb mértéktartóbb adagokat fogyasztani. A kisebb gyomor hamarabb telik meg, és evés közben gyorsabban múlik el az éhségérzet. Szóval ahhoz, hogy hosszú távon is tartani tudd magad a kisebb adagokhoz, egyszerűen csak hallgatni kell a gyomor által küldött jelzésekre. 

5. A szervezet legyengül, nincs ereje sportolni 

Ahogy a sportolás az egészséges életmódnak, úgy a léböjtnek is a szerves része. A levek elegendő mennyiségű kalóriát és tápanyagokat nyújtanak a mindennapi élethez, amibe természetesen a mozgás is beletartozik. Ahogy említettük, a léböjtkúra első 1-2 napján a hirtelen változás kellemetlen reakciókat válthat ki a szervezetből, ezt követően azonban sokkal frissebbnek és energikusabbnak fogod magad érezni, és vágyni is fogsz a mozgásra. 

Nem mindegy azonban, hogy milyen formában sportolsz. A csökkentett fehérjebevitel miatt az izmokat megerőltető mozgásformákat nem javasoljuk, így például aki rendszeresen nehéz súlyokkal erősít, annak érdemes ez idő alatt szünetet tartania, illetve legyen szó bármilyen sportról, nem ez a megfelelő időszak a rekorddöntögetésre és a határaid felfedezésére. 

Mi ilyenkor elsősorban a jógát és a túrázást javasoljuk – Synergy Léböjtház léböjtprogramjai során erre is van lehetőség –, de a futás, kerékpározás, úszás, tollaslabda vagy akár különböző harcművészetek gyakorlása is célravezető lehet a szokásosnál kevésbé intenzív formában. 

Bízunk benne, hogy sikerült eloszlatni néhány tévhitet, de ha bizonytalan vagy abban, hogy miért is lenne érdemes kipróbálnod a léböjtöt, olvasd a blogunkat, vagy kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeinken 




Cikkajánló

7 vitamin a nyugodt éjszakáért

Míg az alváshiány Csipkerózsika számára sose volt probléma, addig nekünk egyre jelentősebb gondokat okoz a napi rohanás miatt. Manapság sokan szenvednek ettől, de szerencsére nemcsak orvosolható, hanem meg is előzhető az alváshiány. Elhoztuk, milyen vitaminok…

Gondolatok Jentezen Franklin: A böjt és a Böjt 2.0 (Újraelesítve) c. könyveiről

„A böjt megtör, és kiszakít a világ megszokott kerékvágásából, hogy aztán újjáépíthessen a Szent Szellem erejében.” Furcsa és érdekes. Ezzel a két szóval jellemezhetném Jentezen Franklin böjtről szóló könyveit. A böjt és a Böjt 2.0…

Kategóriák

Legújabb cikkek

Legolvasottabb cikkek


Érdekel az egészséges életmód?

Értesülj első kézből legfrissebb híreinkről, tanácsainkról, eseményeinkről

[mailerlite_form form_id=1]